In Rome bij Scuola Viva Onlus ontmoetten we Anna, 34 jaar oud. Anna werkt in het Kunstproject. In dit project werkt ze het grootste deel van de tijd samen met anderen aan collectief schilderen. Collectief schilderen betekent dat er met meer personen aan één schilderij wordt gewerkt. Taken zijn verdeeld. Iedere deelnemer heeft zijn/haar eigen inbreng. Het is de bedoeling van Scuola Vivo Onlus dat het Kunstproject op termijn inkomsten genereert en dat de winst inkomsten wordt voor de deelnemers. Het is in dit stadium moeilijk te zeggen dat dit zal lukken en dat de deelnemers een betaalde baan zullen krijgen.
Valerio
In Rome bij Scuola Viva Onlus ontmoetten we Valerio, 43 jaar oud. Valerio is een bescheiden persoon. Hij verblijft ongeveer 15 jaar bij Scuola Viva en neemt deel aan het Art-project. Hij heeft geen speciale wensen of eisen. Tijdens zijn deelname aan het Art-project heeft hij een eigen herkenbare stijl in keramiek ontwikkeld. Hij heeft potentieel voor verdere ontwikkelingen, maar het hangt ook af van zijn eigen wensen en de steun van Scuola Vivo Onlus.
In Graz bij A-tempo ontmoetten we Theresa, 26 jaar. Ze heeft interesse in talen. Theresa heeft meerdere beperkingen. Ze vindt het belangrijk dat mensen met een ernstigere beperking kansen kunnen krijgen, dat ze hun droom kunnen volgen, dat ze zichzelf kunnen presenteren. Theresa wil in de toekomst graag werken als vertaler en/of schrijver. Binnenkort is ze van plan een kerstverhaal te schrijven. A-tempo zal de nodige ondersteuning bieden om dit verhaal grafisch te publiceren. Voor Theresa is dit een manier om ervaringen op te doen en op te bouwen en om te ontdekken wat er mogelijk is in haar situatie.
Een Supported Employment E-portfolio bestaat uit alle relevante informatie van een individu. Het doel ervan is om de persoon te helpen een betaalde baan op de open arbeidsmarkt te krijgen en te behouden. Alle elementen van Supported Employment worden in het proces betrokken. Het begint met een intakegesprek waarbij relevante informatie van de persoon wordt verzameld. Op basis van de informatie en de identificatie van vaardigheden zal een lijst worden gemaakt van competenties en interesses voor bepaalde banen. Wanneer het voor iemand niet duidelijk is welke baan interessant is, kan een oriëntatie op bepaalde vlakken nodig zijn om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn. Er kan aanvullende training worden gegeven om de nodige vaardigheden te verwerven. Ook kan aanvullende ondersteuning nodig zijn, afhankelijk van de individuele situatie van de persoon. De training kan plaatsvinden in een trainingsomgeving, op school en/of op de werkvloer. Wanneer een baan in zicht komt, kan introductie op de werkvloer en verdere training on the job noodzakelijk zijn. De praktische vaardigheden die de persoon tijdens de training verwerft, worden vastgelegd en worden onderdeel van het E-portfolio. Het voordeel hiervan is dat de werkgever kan zien wat de vaardigheden en competenties van de persoon zijn, zodat deze een goed inzicht kan krijgen. Het vastgelegde bewijs van vaardigheden is een belangrijk instrument bij het aanwerven van personen met een beperking. Speciaal voor personen met een beperking die geen diploma's of certificaten hebben. Daarnaast kan er een video-cv worden toegevoegd waarop de persoon zichzelf kan presenteren aan een werkgever. Het kan zijn dat er een (nieuwe) baan moet worden ontworpen (of aangepast) voor iemand met een beperking.
Medisch Directeur Associazione Scuola Viva Onlus.
Wat we in het project willen doen is mensen met een beperking zodanig faciliteren dat zij zichzelf kunnen voorstellen aan een werkgever. In plaats van gebruik te maken van een geschreven CV willen wij het mogelijk maken dat de persoon zichzelf kan voorstellen en aantrekkelijker wordt voor een werkgever, zodat hij deze persoon een baan kan aanbieden. Wij volgen de methode van Supported Employment gecombineerd met het E-portfolio. Bij Scuola Viva testen wij altijd de professionals die met ons samenwerken, omdat wij onze opdrachtgevers het beste willen bieden. Personen die met ons werken, moeten het zelfrespect van de cliënt verbeteren door gebruik te maken van de capaciteiten van de cliënten. Wij beoordelen de prestaties van de professionals om er zeker van te zijn dat zij met ons aan de slag kunnen. Ik wil precies weten hoe zij denken over de relatie met de personen met een beperking. Bijvoorbeeld het beoordelen van de jobcoach en anderen die in teamverband rond de cliënt werken. Ik denk dat we het doel kunnen bereiken om het beste te bieden wat mogelijk is om iemand met een beperking die op zoek is naar een baan, te introduceren. Door het gebruik van het E-portfolio wordt het voor een werkgever gemakkelijker om een directe verbinding te hebben met de persoon die graag een baan wil hebben.
Directeur PHH Academy, coördinator project E-portfolio Framework (gebaseerd op Supported Employment).
Dit project heeft tot doel een platform te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ongeacht welke handicap ze hebben. Daarmee maken we de wereld een stukje gelijkwaardiger voor mensen. Door dit project zullen ze geen concurrentie meer hebben van mensen zonder beperking. Dit project bestaat uit meerdere projecten. Eén daarvan is het Europese E-profiel en het platform. Dit profiel is de basis voor de matching van goed werk. Aan de andere kant van dit platform uploaden werkgevers hun vacatures, inclusief informatie (Ability Profile) die nodig is om te matchen op beperkingen. Of beter nog, te matchen op de mogelijkheden van mensen uit onze doelgroep.
Leitung digitale Bildung bei Atempo. Het E-portfolio Framework geeft nieuwe mogelijkheden om jezelf op een nieuwe manier te presenteren en een baan op de arbeidsmarkt te vinden. Het opent nieuwe deuren die nog niet open zijn. Via de video kun je jezelf op een zeer authentieke manier presenteren. Je kunt deze naar sommige organisaties sturen als je een practicum of een baan wilt krijgen. Ik denk dat dit de beste manier is om jezelf te presenteren zoals je bent.
Bij Atempo, Graz, ontmoetten we Isis. Zij werkt als jobcoach en ondersteunt deelnemers gedurende het gehele proces van activiteiten. Het begint bij de intake van de deelnemer door alle achtergrondinformatie te verzamelen en interesses, vaardigheden en competenties in kaart te brengen. Op basis van de verzamelde informatie wordt een samenvattend rapport over het potentieel van de deelnemer geschreven en gedeeld met de begeleidende triade. De triade bestaat uit de deelnemer, jobcoach en trainer. Doelen worden geformuleerd in een actieplan. Deelname aan opleidingsmodules is een belangrijk onderdeel van het actieplan. De focus ligt op oriëntatie, vooral voor degenen die nog niet weten wat ze willen of kunnen en zich kwalificeren. De persoon kan nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe kansen identificeren, maar ook nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, bijvoorbeeld op kantoor of op de computer. De training dient ook om het potentieel van de persoon te ontdekken. Daarbij is het belangrijk om de voortgang zichtbaar te maken en de doelstellingen steeds opnieuw te evalueren. Dit gebeurt in reguliere bijeenkomsten in de triade.